İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce Eylül ayı içerisinde de, gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerleri denetimlerine yoğun şekilde devam edilmiştir.
İlimizde toplam, 1.708 adet gıda üretim yeri, 12.471 adet gıda satış ve toplu tüketim yeri bulunmakta olup, Eylül ayında gıda üretim yerlerine 115 adet, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde ise 1.354 adet olmak üzere toplam; 1.469 adet denetim gerçekleştirilmiştir.
Denetim İzleme Programı, şikayet, Yıllık Denetim Programı, zehirlenme vs.ye istinaden il genelinde toplam 530 adet numune alınmıştır. Bu Numunelerden 511 adedi Et ve Et ürünlerine ait olup İlgili Laboratuarda yapılan tür tayini analiz sonuçlarına göre 1 (Bir) adet numunede domuz etine rastlanmıştır.
Eylül ayı içerisinde; İl Genelinde Gıda üretim, Satış ve Toplu Tüketim yerlerinde yapılan denetimler ve alınan numuneler sonucu mevzuata uygun olmayan işletmelere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Yem Kanunu gereği yasal işlem uygulanmıştır.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce Eylül ayı içerisinde 765 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek; 4.151.161,62 kg kuru incir, 19 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek 262.845,90 kg muhtelif gıda maddesi olmak üzere toplam; 784 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek 4.414.007,52 kg gıda maddesi ihracatı gerçekleşmiştir.
ALO Gıda 174 hattına, Eylül ayı içerisinde, gıda satış yeri ile ilgili 30 adet, toplu tüketim yeri ile ilgili 12 adet, gıda üretim yeri ile ilgili 10 adet olmak üzere toplam 52 adet şikâyet gelmiştir. Şikayetlerle ilgili olarak 37 adet işletmenin denetimi sonlandırılmış olup, denetimlerde alınan 2 (İki) adet numunenin sonuç Türk Gıda Kodeksine uygun çıkmıştır.
Ayrıca Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayı içerisinde devam eden Kaçak Domuz Eti İle Mücadele Çalışmaları kapsamında Efeler, Kuşadası, Didim ve Söke ilçelerimizde çapraz denetimler olmak üzere bütün ilçelerimizde et ve et ürünleri işleyen işyerlerine yönelik yoğun denetimler gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada 720 adet işyeri denetlenmiş, 720 adet numune alınmıştır.
Alınan numunelerin analiz sonuçlarının 719 adedi olumlu, 1 (Bir) adet numune ise olumsuz gelmiştir. Olumsuz gelen numune Efeler ilçesindeki hazır yemek - tabldot işletmesine aittir. İşletmeye 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunun 40. maddesinin (l) bendi gereği (Taklit ve tağşiş) 15.466 TL idari para cezası uygulanmıştır. İşletmede derhal tekrar denetim yapılmış ve tekrar numune alınarak laboratuara gönderilmiştir. Numune sonucu gelinceye kadar işletmenin deposunda bulunan 200 kg. et ve et ürünü yediemine alınarak depo mühürlenmiştir. Numune analiz sonucunda tekrar domuz etine rastlanması üzerine işletmeye tekrar 15.466 TL idari para cezası uygulanarak deposundaki ürünler 11.10.2016 tarihinde imha edilmiştir. Ayrıca işletme hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. İlgili diğer kurumlara da bilgi verilmiştir. İşletmenin kamuya ifşa edilmesi için Bakanlığımıza 12.10.2016 tarihinde bildirilmiştir.
Alo 174 Gıda Hattına gelen ihbar neticesinde 30.09.2016 tarihinde Efeler ilçesinde faaliyet gösteren bir toplu tüketim işletmesinde yapılan denetimde dana kavurma ve musakka yemeğinde yapılan hızlı domuz eti testi kiti ile yapılan çalışma neticesinde sonucun pozitif olması üzerine işletmeden numune alınmış ve laboratuarda numunede domuz eti olduğu tespit edilmiştir.
İşletmeye diğer işletmeye uygulanan 15.466 TL idari para cezası uygulanmış olup, işletmede tekrar denetim yapılarak tekrar numune alınmıştır. Diğer işletmeye uygulanan prosedür bu işletmeye de uygulanmıştır.
Yapılan çalışmalar kaçak domuz eti ile mücadele kapsamındaki çalışmaların henüz başlangıç aşamasıdır. Kaçak domuz eti ile mücadele çalışmaları yılın 365 günü aralıksız sürdürülecektir. Bundan böyle kırmızı et ve ürünlerini kullanan, işleyen veya bulunduran işyerleri aralıksız denetime tabi tutularak domuz eti kullanımı varsa ortaya çıkarılacaktır. Pişmiş veya çiğ et ve gıda ürünlerinde domuz eti tespiti için Pratik ve Hızlı Test Kitlerinden sürekli temin edilerek İlçe Müdürlüklerine dağıtımı yapılacaktır. Test kiti sayesinde işletmede domuz eti olup olmadığı 5 dakikada anlaşılmaktadır. Domuz eti tespit edilen işletmeler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vasıtasıyla mutlaka kamuoyuna ifşa edilecektir.
Yapılan denetim ve alınan numunelere ait bilgiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın GGBS (Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi)'ne kaydedilmektedir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, tüketicilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda denetim ve kontrol faaliyetlerimiz, 179 kişilik Gıda Kontrolör ekibimiz tarafından 24 saat kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.