28.06.2017 tarihli 06 no'lu Aydın İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis kararının Ek-1'inde yer alan 'Üretici Şartlarında Üretilen Çiğ Sütün Toplanması ve Gıda İşletmelerine Ulaştırılmasına Dair Karar' yürürlüğe girmiştir. Kararda belirtilen çalışmalar tamamlanarak 30.09.2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Kararın Amacı ve Kapsamı;
Aydın genelinde üretici şartlarında üretilen çiğ sütün; süt toplama merkezi ve işleme tesislerine ulaştırılması esnasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmaya uğramasının önüne geçilerek milli servet kaybının önlenmesi amacıyla kamu düzeni ve esenliğini sağlamak üzere, çiğ sütün taşınmasında gereken hijyen şartlarının sağlanması, gerçek veya tüzel kişilere ait süt toplama araçlarının standardizasyonu, kayıt altına alınması ve kurulacak sistemle izlenebilirliğinin sağlanması ve denetlenmesine dair usul ve esasları belirlemektir.
Üretici şartlarında üretilen çiğ sütün sağımdan itibaren 2(iki) saat içerisinde Karar ve mevzuata uygun şekilde toplanması, toplama merkezlerine veya işleme tesislerine taşınması ve muhafazasını kapsar. İlimiz sınırları dahilinde soğutulmuş çiğ süt taşıyan araçlar sadece kayıt kapsamında olup, il dışına soğutulmuş çiğ süt taşıyan araçlar kapsam dışındadır.
Konuyla ilgili sektör temsilcilerine detaylı bilgilendirmeler ilçeler bazında yapılacaktır
Hıfzıssıhha Meclis Kararı.PDF