Zeytinyağı, zeytin meyvesinin sıkılması sonucu elde edilen meyve suyu gibi özelliğe sahip tek yağdır. İçinde bulunan doymamış yağ asitleri sebebiyle iyi bir omega-3 kaynağıdır. Vitaminler bakımından zengindir. Soğuk sıkımla elde edilen Zeytinyağında yüksek oranda bulunan Fenolik Bileşikler içeriği ile antioksidan özelliğe sahiptir. Kalp damar hastalıkları, sindirim ve sinir sistemi, kemik, cilt ve saç dokusuna iyi geldiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yanma ısısı çok yüksek olduğundan (210 derece) kızartmalarda diğer yağlar gibi başka bileşenlere dönüşüp zarar vermemektedir. Zeytinyağı çok önemli bileşenlerinden dolayı ilaç sanayinde, kozmetik ve sabun sektörlerinde aranan bir hammaddedir.
İlimizde Zeytinyağı üretimi randıman esaslı değerlendirilmekte, yani ne kadar sıcak sıkılırsa o kadar fazla yağ olarak düşünülmektedir. Böyle yanlış bilgilerle üretilen zeytinyağının yağ kalitesi düşük kalmakta ve piyasalarda gerekli değeri görmemektedir. Ancak, zeytinyağında kalite esaslı üretime geçip markalaşmayı başarabilirsek o zaman üreticimiz tüketicimiz ve ülkemiz için ciddi anlamda katma değersağlayacaktır. İlimizde kalite esaslı üretim yapan butik işletmeler mevcut olup, bu da en azından iyi ve güzel bir başlangıç olarak görülmektedir.
Peki; kaliteli zeytinyağı nasıl üretilir?
Zeytinyağının kalitesi öncelikle sağlıklı ve bakımlı ağaç ile başlar. Zeytinin kırçıldan siyaha döndüğü dönemde hasadına başlanılmalı ve hasatta doğru yöntemler (elle toplama,makinalı veya taraklama yöntemi) uygulanmalıdır.
Zeytin fabrikalara kasalarda taşınmalı ve hasattan itibaren en geç 24 saat içinde sıkıma alınmalıdır. Sıkım esnasında ısının 27 dereceyi geçmemesi ve kırma işlemi hariç olmak üzere hamur veya yağın hava temasının en aza indirgenmesi için işletme uyarılmalıdır.
Sıkım sonrası zeytinyağının oksitlenmesinin en aza indirgenmesi için azot gazı kullanılan krom nikel tanklarda muhafaza edilmeli veya ambalajlar hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulmalıdır. Depolama şartları 12-24 derecede ışıksız koşullarda saklanmalıdır. Ambalaj olarak krom nikel veya laklı tenekeler tercih edilmelidir.
Bu hususlara riayet edilmesi halinde ZEYTİNYAĞI tüketmiş oluruz. Bu zincirin bir veya birkaç halkasının uygulanmaması durumunda sadece YAĞ tüketiriz.
İlimizde üretilen zeytinyağının daha kaliteli olarak üretilmesi ve pazar kanallarının artırılması ve üreticilerimizin bilinçlendirilmesi maksadıyla İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde 2016-2017 yıllarında "AB perspektifinde Organik Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi Projesi"yürütülmüştür. Projeden iki grup halinde toplam 28 personel ve üreticiler teknik bilgi ve becerilerini artırmak için İtalya'ya gönderilmiştir. Projenin hedefi, özetle zeytinyağında kaliteli üretim, ürün işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması, kooperatifleşme ve yayım çalışmalarının etkinliğinin artırılması olarak belirlenmiştir. Eğitime personelimiz toplamda 1450 üreticiye eğitim vermek suretiyle farkındalıklarının artması sağlanmıştır.