Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 08.12.2016 tarih ve 19793230-320.04.02-37937 sayılı yazısı ile Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün cevizde bakteriyel yanıklık Cevizde Bakteriyel Yanıklığı (Xanthomonasarboricolapv.Juglandis) hastalığına %46.1 bakır hidroksit etkili madde dozu 1.6 kg/da. Olarak verilmiştir. İl Müdürlüklerinde gelen bilgiler doğrultusunda tavsiye konusu Bakanlığımız uzmanlarınca tekrar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda söz knousu dozun 300-400 g/100 Lt. su olarak uygulanmasına karar verilmiştir.
Söz konusu hastalık ile mücadelede kültürel tedbirlerin yanı sıra kimyasal mücadele olarak aşağıda çizelgede belirtilen bitki koruma ürünü geçici tavsiye edilmektedir.
Bahsi geçen zararlının İlimizde görülmesi durumunda önerilecek BKÜ'lerinin reçetelendirilerek kullandırılması hususunda gereğini rica ederim.
Hastalık | Aktif Madde Adı | Formülasyon | Dozu (100lt.Suya) | Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre(gün) | MRL Değeri (mg/kg.) | Uygulama Şekli ve Sayısı |
Cevizde Bakteriyel Yanıklığı (Xanthomonasarboricolapv.Juglandis) | %46,1 Bakır hidroksit(%30 Metalik Bakıra eşdeğer) | WG | 300-400g/100 lt. su | 21 | - | İlk ilaçlamada yaprak tomurcuklarının patlama döneminde başlanır ve kullanılan ilacın etki süres, göz önündde bulundurularak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir. |