T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Tarım Sigortaları Çiftçi Bilgilendirme Toplantıları Yapıldı

Yayın Tarihi : 23.01.2017

Tarım Sigortaları 2017 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortaları Havuzu" tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin 2016/9673 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 31/12/2016 tarih ve 29935 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülke genelinde olduğu gibi her yıl düzenlenen tarsim toplantıları konusunda Aydın ilimizde de,  Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ayrıca, Tarsim Manisa Bölge Müdürü Müjdat ÇUBUKÇU ve TARSİM Bölge Müdür yardımcısı Erkan GÜR ün katıldığı TARSİM bilgilendirme toplantıları İl Müdürlüğümüzde ve gelen talepler doğrultusunda Bozdoğan, Kuşadası, Efeler, Söke İlçelerinde ve Didim Akköy'de gerçekleştirildi.

Tarsim kapsamına alınan yenilikler hakkında üreticileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen bu toplantılarda; devlet destekli tarım sigortalarında 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren Tarım Sigortaları havuzu tarafından kapsama alınan riskler "dolu, fırtına,hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını" gibi risk kapsamları içerisine kuraklığın da alındığı anlatılarak, katılımcıların soruları yanıtlandı. Kuraklık sigortası, dolu sigortasından ayrı bir kapsamda olup bu sigorta sistemi ile, ilçe bazında ve ilçenin beş yıllık ortalama verimi, ilçenin eşik verim değeri ve ilçenin gerçekleşen verim uygulaması baz alınarak ölçümü yapılacaktır. Öncelikle sadece kuru tarımda ve buğday ürününde başlayıp daha sonra kapsamı genişletilecek  olan kuraklık sigortasında; sigorta priminin % 60'ı devlet tarafından desteklenmektedir. Çiftçilerimizin kuraklık sigortası yaptırabilmeleri için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Buğdayda kuraklık sigortası için ÇKS bildiriminde buğday ürününü kuru olarak beyan etmesi esastır. Ayrıca 2017 yılında sadece meyve değil, meyve ağaçlarının da sigorta kapsamına alındığı, kiraz ürününde yağmur riski, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için isteğe bağlı olarak hırsızlık riski, açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinin kafes ve ağları için sel ve su baskını riskleri, aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri, yaban domuzunun tarla ürünlerine, sebzelere, çilek ürününe verdiği zararlar da teminat kapsamına alınmıştır. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısıyla sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği sağlanacaktır. Kuraklık dışındaki diğer risklerde ise, devlet prim desteği oranı % 50 oranındadır.

Bu kapsamda, üreticilerin tarım sigortası primi desteğinden yararlanabilmesi için çiftçi kayıt sistemi(ÇKS), örtü altı kayıt sistemi (ÖKS), su ürünleri kayıt sistemi(SKS), veteriner bilgi sistemi(TÜRKVET), arıcılık kayıt sistemi(AKS) gibi kayıtlarını her sene güncellemesi gerekmektedir.

Aydın ilimiz tarımsal potansiyel ve ürün çeşitliliği oldukça fazla olan bir tarım kenti olması nedeniyle    TARSİM toplantıları önümüzdeki yıllarda da  devam edecektir.