T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi“ Projesi Basın Açıklamasıyla Sona Erdi

Yayın Tarihi : 31.01.2017

T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başvurusu, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün ortaklığı ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği iştirakçiliği ile 31 Ekim 2016 tarihinde hayata geçirilen "Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi" projesi 31 Ocak 2017 tarihinde Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğümüz Toplantı salonunda İl Müdür Vekilimiz Yılmaz Bozkır, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen'in katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasıyla sona erdi.

Projeyle; Aydın'daki damızlık sığır yetiştiricilerinin süt sektöründeki deneyimleri öncülüğünde, Aydın ili hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için, ilin besicilik ve kaliteli damızlık materyalleri potansiyelinin ortaya çıkarılması ve besi faaliyetlerinin artırılması hususunda farkındalık yaratarak, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sığır bakım besleme konusunda bilinçlendirilmesi ile besiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Proje kapsamında,  besiciliğin geliştirilmesi ve besicilik sektörünün öneminin farkına varılması için bir dizi faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Aydın ili işletme sayıları ve hayvan varlığının en fazla olduğu ve merkez ilçeler belirlenen  8 ilçede   (Bozdoğan, Çine,  Efeler, Germencik, Nazilli, Kuyucak, Söke, Yenipazar) 12- 22 Aralık  2016 tarihleri arasında  Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol tarafından "Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri" düzenlenmiştir.

Yaklaşık olarak 500 kişinin katıldığı Eğitim Seminerlerine asıl hedef kitle olan büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile, veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, sektör temsilcileri ve Efeler'de yapılan eğitimin Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde gerçekleşmesi sebebiyle akademisyenler ve öğrenciler katılmışlardır. Böylece proje planında beklenenden daha geniş katılım ile eğitimler tamamlanmıştır.

Proje kapsamındaki bir diğer faaliyet, Aydın ili besicilik faaliyetlerinin mevcut durumu incelenerek, besiciliğin canlandırılması için çözüm önerileri ile stratejilerin geliştirildiği 11 Ocak 2017 tarihinde  gerçekleştirilen "Aydın İli Besicilik Çalıştayı" dır.

Çalıştay, proje ortakları temsilcileri, hayvancılık örgütleri temsilcileri, akademisyenler, yetiştiriciler ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Aydın ili besicilik faaliyetlerinin sorunlarının daha sistemli bir şekilde analiz edilebilmesi için  çalıştay grup çalışmaları; organizasyon ve işbirliği, pazarlama, yatırım olanakları olmak üzere 3 konu başlığı altında gerçekleşmiş, bu konu başlıkları altında Aydın ili besicilik mevcut durumu analiz edilmiş, sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.

Çalıştay sonuçlarını özetlemek gerekirse;

-Besicilik faaliyetini Aydın ilinde geliştirebilmek için kapsamlı bir yol haritası çizilmelidir. Bu  amaçla tarımsal örgütler, kamu kurum ve kuruşları ile piyasadaki diğer paydaşlar bir araya getirilmelidir. 

- Damızlık besi yetiştiriciliğinde tarımsal örgütlerin pazarda daha etkin rol alması için karşılıklı  işbirliği ve dayanışmanın arttırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması gerekmektedir.

- Paydaşlar bir araya gelerek besi yetiştiriciliği için bir organize bölge oluşturmalıdır.

İlin besicilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için sonuç olarak, yetiştirici örgütlerinin etkinliğinin artırılması, küçük ölçekli üretim yapan işletmelerin korunması, canlı hayvan veya et ithalatı süreçlerinin besi yetiştiriciliği yapan işletmeleri de dikkate alacak şekilde düzenlenmesi, kaçak kesimlerle daha etkin mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Proje sonucunda; yukarıda özet olarak belirtilen çalıştay sonuçlarının detaylı olarak yer aldığı, Aydın'ın besicilik mevcut durumu, yatırım potansiyeli ve tüm bu faaliyetlerin sonuçlarını içeren 'Aydın İli Besicilik Raporu' hazırlanmıştır.  Bu raporu, başta ulusal ve yerel karar alıcılar, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve yetiştiriciler olmak üzere tüm Aydın kamuoyu ile paylaşarak hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanması amaçlanmıştır