T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zeytin Atıklarının Yönetimi Çalıştayı Gerçekleşti.

Yayın Tarihi : 15.05.2017

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Zeytin Atıklarının Yönetimi Çalıştayı 09.05.2017 tarihinde düzenlendi. Çalıştaya Aydın Valisi Ömer Faruk KOÇAK, Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha AL, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim ARPACI, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan BOSNALI, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, AYZEYDER Derneği, akademisyenler ve zeytin sıkım tesisi sahipleri ve zeytinyağı makinesi üreticileri katıldı.

Aydın Valisi Ömer Faruk KOÇAK çalıştayda yapmış olduğu konuşmasında “Coğrafyası ile mükemmel bir şehir olan Aydın’ın çevreye duyarlı bir yaklaşımla hak ettiği yere ulaşması gerektiğini, zeytin karasuyunun oluşturduğu çevre sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini, artık bir yol ayrımına gelindiğini ve kutsal kitaplarda yer alan önemli meyvelerden biri olan zeytinin böyle bir sorunla karşımıza çıkmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ve gerek idari gerekse akademik çevrelerle bu sorunun çözümü konusunda neler yapılabileceğinin çalışılması gerektiğini” vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ ise konuşmasında “Zeytinin Aydın ve Türkiye için önemine, Aydın’da 153 adet zeytin sıkım tesisi bulunduğuna ve bunlardan 24’ünün 2 fazlı dekantasyon sistemi ile çalıştığına, tesislerde oluşan zeytin karasuyunun kontrolsüz olarak çevreye bırakıldığı zaman çevresel sorunlara neden olduğuna ve çözümü için ortak dil geliştirilmesi gerektiğine” değindi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha AL ise “Zeytin karasuyunun en büyük ve en önemli zeytin atığı olduğunu ve arıtılması için halihazırda ekonomik ve uygulanabilir bir teknoloji bulunmadığını” aktardı.

Çalıştayda Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi/Biyomühendislik Bölümü ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nün sunumları yer aldı. Daha sonra Ankara Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden akademisyenlerin katılımı ile bir panel gerçekleştirildi.

Çalıştayda sunumlar sırasında zeytin sıkım tesislerinin mevcut durumu, bu tesisler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen desteklemeler, zeytinyağı tesislerinde oluşan atıksuların yönetiminde uyulması gereken teknik hususlar, 3 fazlı dekantasyon sisteminden 2 fazlı dekantasyon sistemine geçişin uygulanabilirliği ve çevre sorunları açısından avantajları, zeytin karasu tortusunun incir yetiştiriciliğinde kullanımı ve zeytin karasuyundan biyogaz üretimi konuları aktarıldı.

Akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen panel sırasında “Karasu bir sorun mudur, değil midir?” sorusu gübre, hayvan yemi ve enerji olarak faydalanılması açısından ele alınarak değerlendirildi ve örnek uygulamalar dile getirildi. Zeytin sıkım tesislerinin sorunları ve çözüm önerilerinin de tartışıldığı çalıştayda, katılımcılar tarafından bu sorunlara çözüm bulabilmek için birlik olunması gerektiği vurgusu yapıldı.