T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 “Lider Çocuk Tarım Kampı” Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 26.05.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tüm illerimizde uygulanmak üzere " Lider Çocuk Tarım kampı" adı altında İlk okul 4. Sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenirliliği hakkında bilgi vermek amacıyla etkinlik programlanmıştı. 

İlimiz de programlanan kamp etkinliği 2017 yılı "Ülkemizde Kırsal Turizm" teması altında 23-24-25 Mayıs 2017 tarihlerinde Efeler Cumhuriyet İlkokulu 4. Sınıflarından 45 öğrencinin öğretmenlerinin eşliğinde katılımı ile gerçekleştirildi 

İlimizde yetiştiricilikten şişelemeye kadar organik ürün yapan ve örnek bir işletme olan efeler kuloğlu mahallesinde bulunan zetay zeytin ve zeytin yağı çiftlik ve işletmesine öğrencilerle birlikte ziyaret edildi. Burada çiftlik ve işletme yetkilisi, öğrencilere öncelikle iyi bir zeytin yağı nasıl olmalı konusunda bilgi verdi ve çiftliği tanıttı. Daha sonra tüm öğrencilere tek tek uygulamalı olarak zeytin yağı gurmeliği yaptırarak zeytin yağı tadımını öğretti. İşletmenin zeytin yağı elde etme bölümünde organik yağın elde edilmesi için zeytinin yağa, yağdan şişelemeye giden serüveni bizzat yağ fabrikasında gösterdi. Çiftlikte Zeytinin organik olarak yetişmesinde büyük katkısı olan kanatlı dostlarla öğrencileri tanıştırıldı. Ayrıca İl Müdürlüğü teknik personelince, beslenme ve gıda için Biyo çeşitlilik projesi kapsamında Çocuklar için yenilebilir yabani bitkiler ve toplanması hakkında doğada, görsel bilgi verilerek çocuklara toplatıldı.  

Kuşadası ilçesi Davutlar mahallesinde bulunan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesine ziyaret edildi.  Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesin de zeytinin ve zeytin yağının M.Ö. 2000 yılından günümüze yolculuğuArkaik Dönem, Mahzen, Geçiş Dönemi, Aydınlatma, Roma Dönemi, Roma Hamamı, Erken Bizans Dönemi, Toplu Sunum, Geç Bizans Dönemi, Erken Sanayi Dönemi, Elektrik Gücü Dönemi, Toplamda 11 adet salonda yer alan sergilemede, antik dönemden günümüze kadar olan süreçte (MÖ 2 binden itibaren) tarihsel sıralama ile zeytinyağı üretiminde geliştirilen teknolojiler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları; eserler ve canlandırmalarla hikâyeci bir üslupta öğrencilere gösterilerek müze sorumlusu tarafından anlatıldı. Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi bugün, Türkiye'de ve dünyada zeytinyağı tarihine ışık tutan önemli müze örneklerinden biridir. 

Bir eko-turizm-tarım örnek hizmeti veren Değirmen Restoran ve Çiftlik İşletmesinde evcil hayvanlar ziyaret edildi. Ziyaret sırasında İşletme görevlisi, yetiştirilen ürünlerin eko-turizm orak ziyaretçilere sunumu hakkında bilgi verdi. Daha sonra ziyaretçilere sunulan ürünlerin yetiştirilme alanları öğrenciler tarafından ziyaret edilerek gözlemlendi. Hayvancılık bölümünde bulunan kanatlı hayvanlar ve diğer hayvanlar tek tek öğrenciler tarafından elleri ile beslendi. Binicilik bölümündeki atlara öğrenciler tarafından tımarlama yapıldı.