Tohumluk üretimlerinin sertifikasyon
sistemi içinde yer alabilmesi için tarla
kontrolü yapılması zorunludur. Tarla kontrolleri serin iklim tahıllarında bitki
sarı olum dönemine geldiğinde yapılmaktadır. Bu dönemde özellikle sürme ve
rastık hastalıkları en belirgin şekilde görülmektedir. Böylelikle verim tahmini
de daha sağlıklı yapılabilmektedir.
Tohumluk bitkisinin ait olduğu çeşidin
özelliklerini gösterip göstermediği (çeşit kimliği) tarlada kontrol
edilir.
Tohumluğun kalitesini bozacak faktörler (çeşit
safiyeti) en iyi tarla kontrolü ile tespit edilir.
Tarla kontrolünün kuralları çerçevesinde eksiksiz yapılması ile birçok masraf
ve işlem baştan engellenmiş olur.
Tarlada daha önceden ekilen aynı veya benzer türlere ait kendiliğinden
gelen istenmeyen bitkilerin bulaşma riskinin asgariye indirilmesine dikkat
edilmelidir. (ön bitki)
Yabancı tozlanma riskini asgariye indirmek
üzere diğer bitkilerin yeterince uzağından olmalıdır. (izolasyon)
Tohumluğa bağlı hastalık kaynaklarından
izole edilmeli, yabancı ot ve diğer bitki türlerinden, özellikle de tohum
işlemede zor ayrılan bitkilerden arındırılmalıdır.
Doğru çeşit kimliğine sahip
olmalıdır.
Çeşit saflığı
standartlarında izin verilen oranların üzerinde tip dışı ve diğer tür ve
çeşitlere ait bitkiler bulunmamalıdır.
Yukarıda belirtilen ilkeler dikkate alınarak Bitkisel Üretim ve Bitki
Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli kontrolörler tarafından tarla kontrolleri
yapılmaktadır.
İlimizde 2017 yılı için firmalardan tohumluk üretimi amacıyla, toplamda
40 adet Buğday, 2 adet de Arpa ekilişi için Beyanname kabul edilmiştir. Tohumluk
üretimi amacıyla; 94,35 da alanda arpa ekilişi gerçekleştirilmiş olup, 37.440
kg tahmini üretim beklenmektedir. 2.773,7 da alanda ekmeklik buğday ekilişi gerçekleştirilmiş
olup, 1.914.745 kg tahmini üretim beklenmektedir.