T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Serin İklim Tahılları Tohumluğu Üretimi Tarla Kontrolleri Tamamlandı

Yayın Tarihi : 29.05.2017

Tohumluk üretimlerinin sertifikasyon sistemi içinde yer alabilmesi için tarla kontrolü yapılması zorunludur. Tarla kontrolleri serin iklim tahıllarında bitki sarı olum dönemine geldiğinde yapılmaktadır. Bu dönemde özellikle sürme ve rastık hastalıkları en belirgin şekilde görülmektedir. Böylelikle verim tahmini de daha sağlıklı yapılabilmektedir.

Tohumluk bitkisinin ait olduğu çeşidin özelliklerini gösterip göstermediği (çeşit kimliği) tarlada kontrol edilir.

Tohumluğun kalitesini bozacak faktörler (çeşit safiyeti) en iyi tarla kontrolü ile tespit edilir.

Tarla kontrolünün kuralları çerçevesinde eksiksiz yapılması ile birçok masraf ve işlem baştan engellenmiş olur.

Tarlada daha önceden ekilen aynı veya benzer türlere ait kendiliğinden gelen istenmeyen bitkilerin bulaşma riskinin asgariye indirilmesine dikkat edilmelidir. (ön bitki)

Yabancı tozlanma riskini asgariye indirmek üzere diğer bitkilerin yeterince uzağından olmalıdır. (izolasyon)

Tohumluğa bağlı hastalık kaynaklarından izole edilmeli, yabancı ot ve diğer bitki türlerinden, özellikle de tohum işlemede zor ayrılan bitkilerden arındırılmalıdır.

Doğru çeşit kimliğine sahip olmalıdır.

Çeşit saflığı standartlarında izin verilen oranların üzerinde tip dışı ve diğer tür ve çeşitlere ait bitkiler bulunmamalıdır.

Yukarıda belirtilen ilkeler dikkate alınarak Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli kontrolörler tarafından tarla kontrolleri yapılmaktadır.

İlimizde 2017 yılı için firmalardan tohumluk üretimi amacıyla, toplamda 40 adet Buğday, 2 adet de Arpa ekilişi için Beyanname kabul edilmiştir. Tohumluk üretimi amacıyla; 94,35 da alanda arpa ekilişi gerçekleştirilmiş olup, 37.440 kg tahmini üretim beklenmektedir. 2.773,7 da alanda ekmeklik buğday ekilişi gerçekleştirilmiş olup, 1.914.745 kg tahmini üretim beklenmektedir.