T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aydın İncirinde Kalıntı ve Erken Olgunlaştırıcı Çıkmadı

Yayın Tarihi : 24.08.2017

İncir, İlimizde üretilmekte olan en önemli tarım ürünlerinden biridir. TUİK verileri incelendiğinde incirin İlimizde 361.552 da alanı kapladığı ve bu alandan 186.870 ton (taze) incir elde edildiği görülmektedir.

Türkiye incir üretiminin 298.914 ton olduğu dikkate alındığında Türkiye'deki incir üretiminin %62,5 unu Aydın İlinin karşıladığı görülmektedir. İlimizi 32.997 ton ile İzmir, 25.384 ton ile Bursa illeri takip etmektedir.

İlimizde üretilen incirin %94-95'i kuru incir olarak değerlendirilmekte bu da yaklaşık 45-50 bin tona tekabül etmektedir. Geri kalan %5-6'lık kısmı ise taze incir olarak tüketilmektedir. Bununda çok büyük bir kısmını Aydın'a has sarılop çeşidi ve çok az bir kısmını ise  siyah incir oluşturmaktadır.

İlimizde kısıtlı bölgelerde üretimi yapılan ve tamamına yakın bir kısmı ihraç edilen Bursa Siyahı İnciri çeşidinde üretim aşamasında Ethephon uygulamasıyla erkencilik dönemini 10-15 gün öne alınması ve ihraç edilen ürünlerde yapılan analizlerde tespit edilmesi halinde ihracatında önemli ölçüde engel oluşturduğunun bildirilmesi, global pazarda kalıntının çıktığı haberinin çok kısa sürelerde duyulması ve özellikle AB ülkeleri ve marketlerde sipariş ertelemeleri yaşandığının bildirilmesi üzerine İlimiz Bursa Siyahı İnciri üreticilerinden alınan numuneler İzmir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne götürülerek analiz ettirilmiş ve analiz sonuçlarında erken olgunlaştırıcı ethephon çıkmamıştır. Ayrıca üretimi geniş bir alana sahip olan sarı lop çeşidinde yapılan hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında alınan numunelerimizde de pestisit tespit edilememiştir.