T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek için Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli” Projesinin Sonuç Paylaşım Toplantısı yapıldı.

Yayın Tarihi : 30.10.2017

Aydın Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yürütülen, "Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek için Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli" adlı Stratejik Ortaklık Projesinin "Sonuç Paylaşım Toplantısı" 17 Ekim 2017 Salı Günü Kuşadası/Aydın'da yapıldı.

Avrupa Birliği Bakanlığı Erasmus+ Programı Ana Eylem 2 (KA2) İyi Uygulamaların Değişimi ve Yenilik için İşbirliği Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen projenin Çoğaltıcı Etkinlikler kapsamında Kuşadası'nda düzenlenen"Sonuç Paylaşım Toplantısı"na Aydın Valisi Yavuz Selim KÖŞGER, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Ergün Ömer GÖKSOY, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi üyesi Ahmet Ertürk, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sedat GÜNGÖR, Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan BİLGEN, Karpuzlu Ziraat odası Meclis Başkanı Şeref GÜLPINAR, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal KOCABAŞ, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan ATIGAN, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli TUNA, proje ortağı kurumları yönetici ve personeli, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve personeli, tarımsal üretici odaları, birlikleri ve kooperatiflerin temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Çiğ süt hijyeninin ilimiz ve ülkemiz için önemi göz önüne alarak hazırlanan; süt hijyeni için eğitim modeli hazırlamanın, çiğ süt üretim sektöründeki mesleki grupların uzmanlık ve becerilerini artırmanın ve çiğ süt üretimini hijyen kriterleri bakımından AB standartlarına ulaştırmanın amaçlandığı projenin Sonuç Paylaşım Toplantısının öğleden önceki bölümü "Projenin tanıtım videosu" ile başladı ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi İlknur BÖĞREKCİ tarafından Projenin ve Çıktıların sunumu yapıldı. Daha sonra Çine ilçesi Karakollar mahallesinden proje faaliyetlerine katılan üretici Gültekin CELEP, Proje ortakları, ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çetin KAPUCU, Association of Private Farming, Çek Cumhuriyetinden Martina BELASOVA, Dairy Training Center, Hollanda'dan Willem Van Der BENT, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY, tarafından projede gerçekleştirilen faaliyetler ve önemi hakkında konuşma ve sunumlar gerçekleştirildi. Toplantının öğleden önceki bölümü Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ ve Valimiz Sayın Yavuz Selim KÖŞGER'in konuşmaları ile sona erdi.

Projenin "Sonuç Paylaşım Toplantısı"nın öğleden sonraki bölümünde önce Yrd. Doç. Dr. Uğur PARIN tarafından Bilimsel Değerlendirme Sunumu yapıldı. Toplantı, Dairy Training Centre'dan Willem Van Der BENT ve Yrd. Doç. Dr. Uğur PARIN tarafından toplantıya katılan teknik personel ve üreticilere"Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" Eğitimlerinin verilmesi ile sona erdi.

"Güvenilir Süt Güvenilir Gelecek için Sürdürülebilir Süt Hijyeni Eğitim Modeli" adlı Stratejik Ortaklık Projemiz kapsamında, ülkemizin her yerinde çiftçilerimize yönelik açılacak kurslarda kullanılabilecek olan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon' adlı eğitim modülü, basılı ve online eğitim materyalleri ve bilimsel makale hazırlanmış; 20 eğitmene Türkiye ve Hollanda'da eğitici eğitimleri ve 1400'ün üzerinde üreticiye "Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" eğitimleri verilmiş, 150'den fazla üreticiden eğitiler öncesi ve sonrası 3'er kez olmak üzere çiğ süt numuneleri alınmış, toplam bakteri analizleri ve proje kapsamında alınan Somatik Hücre Sayım Cihazı ile Somatik hücre sayımları yapılmış, sonuçlar bilimsel olarak değerlendirilmiştir.