İl Müdürlüğümüzün 2018 Yılı Geka Fizibilite Desteği Programı kapsamında yapmış olduğu proje başvurusunun kabulü ile TR32/18/FD/0004 kodu ile desteklenmeye değer bulunan "Su Ürünleri Gelişme Eksenlerinin Belirlenmesi ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Fizibilite Çalışması '' projesi kapanış toplantısı 14.01.2020 günü Didim'de gerçekleştirildi. Valimiz Sayın Yavuz Selim KÖŞGER'in teşrifleri ile gerçekleşen kapanış toplantısı, fizibilite projesinin hazırlanmasına katkıda bulunan öğretim üyeleri başta olmak üzere su ürünleri sektöründe yer alan bir çok kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, sektörde faaliyet göstermekte olan su ürünleri yetiştiricilerinin toplantıda bir arada bulunmasına imkan sağladı.
Toplantının açılışını yapan İl Müdürümüz Ahmet ÖKDEM'in konuşmasından sonra Sayın Yavuz Selim KÖŞGER'in konuşması ile devam edildi. Fizibilite Projesinin uygulama alanının Didim olmasından dolayı toplantı için Didim'i seçtiklerini, bu sebeple tüm paydaşların fikrini alarak projede ilerlemenin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Sayın Valimiz konuşmasında katılımcıların projenin bilimsel kurulda yer alan öğretim üyeleri ile merak edilen açıklığa kavuşması gereken tüm hususları paylaşabilmeleri için toplantının organize edildiğine değindi.
Aydın ADÜ Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Deniz ÇOBAN'ın fizibilite raporunun detaylarını paylaştığı sunumla başlayan toplantı sonrasında, projeye katkı sağlayan tüm öğretim üyelerinin yer aldığı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, fizibilite raporuna dair tüm katılımcılara ilgili konudan sorumlu öğretim üyereleri tarafından bilgi verildi. Su Ürünleri TDİOSB çalışmalarının devam edeceğini, bölge turizmine zarar vermeden doğal kaynaklarımızdan yararlanarak projenin en sağlıklı şekilde ön değerlendirme çalışmalarının devam edeceğini bu açıdan tüm paydaşlar ile fikir alışverişinin önemli olduğunu vurgulayan Sayın Valimiz sonuçların ülkemize hayırlı olması temennisi ile katkı veren tüm öğretim üyelerine ve toplantıya gelen tüm katılımcılara teşekkür etti.
İlimizde ise; 34 adet su ürünleri işletmesi faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin 3'ü alabalık, 4'ü deniz balıkları olmak üzere 7 adedi yavru balık kuluçkahanesi, 11'i açık denizde, 23'ü karada (21 balık, 1 kurbağa,1 kara salyangozu) olmak üzere 34 adet balık üretim tesisi olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca 4 adet balık ve 1 adet kara salyangozu işleme tesisi ile 5 adet balık yemi fabrikası bulunmaktadır.Toplam kurulu kapasite alabalık için 5802 ton/yıl, çipura/levrek 22.000 ton/yıl ve yavru deniz balığı için 254 milyon adet/yıl' dır. İlimizin ülkemizde su ürünleri sektöründe sahip olduğu bu potansiyel ile projenin uygulamaya geçmesi durumunda, su ürünleri üretimi ve su ürünleri-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi, bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılması, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi, yarattığı istihdam ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörünün ekonomiye katkısının arttırılması amaçlanmasından dolayı tamamlanan fizibilite çalışması ilerleyen aşamalarda gerçekleşecek çalışmaların sağlıklı yürütülmesi adına iyi bir zemin oluşturacağı düşünülmektedir.