Bitki Koruma Ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile hatalı kullanımda oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve sürdürülebilir bitkisel üretimin sağlanması amacıyla hazırlanan taze sebze ve meyvelerde hasat öncesi pestisit denetim esaslarını içeren talimat gereği; hasat öncesi zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı, ruhsatsız ilaç kullanımı denetlenecektir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 15, 20, 31,32,39. maddelerine ve Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmeliğin 20 ve 25. Maddelerine dayanılarak hazırlanan "Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı" gereği Aydın İlinde 2018 yılı üretim sezonunda Bakanlık tarafından belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numune alınacaktır.
İlgili talimatla pestisit (zirai mücadele ilaçları) kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlanmaktadır.
Aydın İl Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlükleri teknik elemanlarınca hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerde Üretici Kayıt Defteri kullanımı konularında denetimler yapılacaktır. Yapılacak denetim ve kontrollerde; Şeftali, Çilek, Nar, İncir, Erik, Üzüm, Domates, Hıyar, Biber, Kabak, Portakal, Limon, Mandalina, Marul, Ispanak, Maydanoz, Enginar, Bamya'da alınacak hasat öncesi numuneler Bakanlığımızca belirlenen laboratuarlara gönderilerek pestisit analizine tabi tutulacaktır.
Cezai İşlemler;
1)Üreticiler denetim için numune alınmasından itibaren ürünlerini hasat etmesi durumunda, ürünlerin satışını yaptığı yerleri ilgili müdürlüklere bildirir.
2) Hasat Öncesi Denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda;
A) Tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı tespit edilmesi durumunda;
ı) Üreticiye kanunun 39. Maddesinin j bendine göre idari para cezası uygulanması,
ıı) Tespit edilen BKÜ, Ülkemizde kullanımı yasaklı BKÜ ise tüm ürünün imhası,
ııı) Eğer tavsiye dışı BKÜ Ülkemizde başka ürünlerde ruhsatlı ise ürünün hasat edilen kısmının imhası, hasat edilmeyen kısmının ilgili BKÜ' nün ruhsatlı olduğu en yakın üründe (ek-9) belirlenen "son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süresine" göre hasadının geciktirilmesi.
B) Tespit edilen BKÜ'nün Ruhsatlı olupta MRL değerlerinin üzerinde tespit edilmesi durumunda;
ı) Bitkisel üretim yerinden hasat edilme esnasında numune alınan üreticiye kanunun 39. Maddesinin j bendine göre idari para cezası uygulanması ve ürünlerin, üreticiler tarafından satış yaptığı
yerlerden toplanarak imha edilmesinin sağlanması.
ıı) Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, tespit edilen etken maddenin belirlenmiş MRL değerlerinin altına düşmesinin sağlanması.
3)İmha işlemleri tüm masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere Müdürlük gözetiminde gerçekleştirilir.
4)Hasat edilmemiş ürünlerin imha işleminde, bitki üzerindeki olgunlaşmış tüketime sunulabilecek meyve ve sebzeler imha edilir.
5)Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında Kanunun 41. Maddesinin ç) bendine göre idari para cezası uygulanır.
6)Üreticiler, resmî kontrol ve denetim sonuçları ile ilgili olarak Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Resmi Kontrolünün sonucuna tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Müdürlüğe itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz, idarece değerlendirilir. İtirazdan kaynaklanan masraflar ilgililer tarafından karşılanır
Üreticilerimizin; bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları pestisitleri (zirai mücadele ilaçları) en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlükleri veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirerek kullanmaları, üretim sezonu süresince kullandıkları bütün kimyasalları (gübre, ilaç vs.) üretici kayıt defterlerine kayıt etmeleri, yapılacak denetim ve kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunları kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için kontrollü üretim modellerinden birine ( EKÜY gibi) dahil olmaları, özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden/tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı kontrollü ve izlenebilir tarımın şart olduğunu bilmelidirler.